top of page

VOEDING

Iedereen heeft graag een gezonde hond.  Voeding speelt daarbij een belangrijke rol en als eigenaar wil je natuurlijk het beste.  Maar wat is nu het beste?  Er heerst heel wat discussie over de keuze tussen vers vlees of brokken. 

Vooral over KVV (kompleet versvoer) zijn de meningen verdeeld.  Heel wat gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan het voeren van rauw vlees: een betere conditie en geur van huid en vacht, een hoger energiepeil en een positieve invloed op het gedrag en de immuniteit.  Geen van deze voordelen zijn echter wetenschappelijk bewezen. 

  

Het feit dat de hond afstamt van de wolf ligt aan de basis van dit rauwvlees-dieet.  Doorheen de tijd evolueerde deze wilde carnivoor echter tot een gedomesticeerde omnivoor. Om tegemoet te komen aan zijn dagelijkse voedingsbehoeften is de hond, zoals wij die nu kennen, perfect in staat om zowel dierlijke als plantaardige producten te verteren en op te nemen.

Meer nog, het typische vleesdieet was optimaal voor de wilde, niet-gedomesticeerde dieren om te overleven en zich voor te planten in hun dikwijls korte leven, maar zou niet de beste optie zijn voor onze huisdieren dewelke we toch langer bij ons willen houden.  Op de lange duur ontstaat er een onevenwichtige voedingstoestand die een onomkeerbare negatieve invloed heeft op de gezondheid van de hond en de steeds aanwezige micro-organismen vormen een veiligheidsrisico, zowel voor het dier als voor de mensen in huis.

Australian Labradoodle

Gezien er op lange termijn nog geen aantoonbare voordelen zijn voor versvoer, verkiezen wij brokken voor onze hond. Het aanbod van brokken is zeer groot en de samenstelling kan heel sterk verschillen.  Je kiest het best voor een kwaliteitsbrok zonder chemische toevoegingen.  Dit geldt ook voor de snacks. Opteer voor de natuurlijke, gedroogde of gerookte producten. 

Bron: Freeman, L.M., Chandler, M.L., Hamper, B.A. & Weeth, L.P. (2013). Current Knowledge about the risks and benefits of raw meat-based diets for dogs and cats.  Journal of the American Veterinary Medical Association, Vol 213 (11), 1549-1558.

https://doi.org/10.2460/javma.243.11.1549

bottom of page